PSM-EN Sant Llorenš

Et convit a visitar

El PSM presenta al Ple de lĺAjuntament del proper dijous, tres mocions

psmsantllorenc | 16 Novembre, 2011 10:43

| del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

El PSM de Sant Llorenç ha presentat al Ple de l’Ajuntament de Sant Llorenç tres mocions per tal que puguin ser debatudes i aprovades.

La primera moció fa referència al Fons de cooperació municipal. Segons informacions periodístiques, el Govern de les Illes Balears té previst transferir als ajuntaments, en concepte del 2011, només el 25% del Fons de Cooperació Municipal. Aquest fet suposaria un nou entrebanc a la capacitat dels ajuntaments per a resoldre els seus problemes de liquiditat i de pagament als proveïdors i, el que és més important, per a donar resposta a les importants demandes socials en aquest moment de crisi. Per això l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar es manifesta en contra d’una eventual retallada del Fons de Cooperació Municipal i demana la convocatòria urgent d’una assemblea de municipis de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears per tractar sobre aquesta qüestió.

La segona moció insta al Govern de l’Estat a modificar la Llei hipotecària a fi de regular la dació en pagament i evitar es desnonaments per motius econòmics.

Amb l’esclat de la crisi i l’augment de l’atur centenars de milers de famílies han arribat a una situació límit que no els permet fer front al pagament de la hipoteca. Quan això succeeix les famílies s’enfronten a la pèrdua del seu habitatge i a una condemna financera de per vida: l’entitat bancària interposa una demanda i s’inicia el procés d’execució hipotecària, que finalitza amb la subhasta de l’immoble. Si la subhasta queda deserta (actualment en ell 90% dels casos), l’entitat bancària s’adjudica l’habitatge pel 50% del valor de taxació i continua reclamant el pagament del deute restant, més els interessos i les costes judicials, a les persones en situació d’insolvència, mitjançant l’embargament de nòmines, comptes, etc., i també amb embargaments als avaladors. És a dir, a més de perdre l’habitatge milers de famílies s’enfronten a una condemna financera de per vida que es tradueix en una condemna a l’exclusió social i l’economia submergida.

Consideram inadmissible i totalment injust que en un estat social i democràtic de dret totes les conseqüències de la crisi recaiguin sobre la part més vulnerable del contracte hipotecari i, en canvi, les entitats financeres, en bona mesura responsables de l’actual crisi, rebin ajudes milionàries que surten dels imposts sense haver d’assumir cap responsabilitat, al mateix temps que continuen generant milers de milions de beneficis anuals.

Per tot això, el Ple de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar:

Demana al Govern espanyol que aprovi una modificació de la regulació hipotecària que inclogui la figura de la dació en pagament, de manera que en els casos de residència habitual si el banc executa la hipoteca i es queda amb l’habitatge tot el deute (principal més interessos i costes judicials) quedi liquidat, tal com succeeix en d’altres països de la Unió Europea o als Estats Units.

Insta el Govern a aprovar una moratòria o implementar les mesures necessàries per a paralitzar els desnonaments de les famílies en situació d’insolvència sobrevinguda i involuntària. Per als milers de desnonaments ja produïts, que s’aprovin amb caràcter d’urgència mesures destinades que els milers de pisos buits que acumulen les entitats financeres com a conseqüència d’aquests embargaments es posin immediatament a disposició de les famílies desnonades i sense recursos en un règim de lloguer social, que no superi mai el 30% de la renda familiar disponible.

 La tercera moció es refereix a la protecció del territori.

Els anuncis del  Govern sobre la recuperació de projectes urbanístics en espais protegits, en especial en el litoral i ala Serra de Tramuntana (tot i la seva declaració com a Patrimoni de la Humanitat), sobre facilitar l’edificació del sòl rústic amb usos no agraris, sobre convertir els hotels en blocs de pisos, sobre el suport a parcs temàtics o l’adjudicació directa de l’explotació de les platges, etc., resulten contraris als objectius d’un desenvolupament sostenible que figura en el frontispici de la tota la normativa territorial i turística moderna, la internacional i la local.

Fa més de vint anys que hi ha un ampli consens entre els analistes en advertir que el futur econòmic, que l’atractiu turístic, no passa per seguir incrementant les places residencials en les zones turístiques; al contrari, l’excés de places és un factor negatiu, fins al punt que es recomanen accions per reduir l’actual saturació.

Per altra banda, la crisi immobiliària, l’allau de cases venals, i les dificultats per accedir al crèdit també apunten que el desenvolupisme a ultrança no pot seguir essent el model.

Per tot això, el Ple de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar adopta l’acord d’instar al Govern de les Illes Balears i al Consell de Mallorca a mantenir, com a mínim, els nivells de protecció territorial de la normativa actual, desistint de promoure noves urbanitzacions en el litoral o en la Serra de Tramuntana.

Aquestes mocions es debatran al Ple del proper dijous, 17 de novembre.

Categoria: General. Comentaris: (1). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

  1. 1. heawn  |  11-02-2012 a les 11:13

    hi??

Publica el teu comentari.